Pressemeddelelse - Poulstrup, Budget 2023, Samarbejde - fusion

7. december 2022

Varmeplan 2022 
Hjørring kommune skal inden udgangen af 2022, give besked til borgere som i dag har gas- eller oliefyr, om mulighederne for fremover at blive koblet på fjernvarme. Vrå Varmeværk har i denne forbindelse undersøgt mulighed for at etablere fjernvarme i Poulstrup. Der er kommet rigtig mange henvendelse fra borgere i bla. Serritslev, Børglum og især har interessen været stor i Poulstrup, oplyser formand for Vrå Varmeværk Niels Henrik Nielsen. Derfor besluttede bestyrelsen at indhente priser på et projekt til Poulstrup. Der er blevet afholdt 2 borgermøder hvor løsningen er blevet præsenteret og begge møder var med stort fremmøde.

Projekt Poulstrup
Det er desværre ikke lykkedes at samle de 150 forhåndstilmeldinger som beregninger var lavet ud fra og selvom Vrejlev Bioenergi var villige til at bidrage til transmissionsledning, for at kunne komme til at levere kommende overskudsvarme, er det ikke nok til at gå videre med projektet. På det opfølgende borgermøde blev det lovet at overslagprisen på projektet ville blive genberegnet, hvis der kun blev 100 forhåndstilmeldte. Som det fremgår af vores hjemmeside, er resultatet 93 tilmeldte. Driftsleder Finn Pedersen har nu indhentet opdaterede priser og må konstatere at der de seneste måneder er kommet prisstigninger som gør, at etableringen af transmissionsledningen er steget med næsten en million kroner. Også omkostninger til stikledninger og distributionsnettet er forøget med 570.000, -. Når der så kun er 93 husstande til at betale for etableringen, løber andelen af den enkelte husstands samlede pris op i kr. 156.000. Dertil skal tillægges egne interne omkostninger i huset på kr. ca. 35.000 til om forandringer samt frakobling af naturgas/Oliefyr. Disse kan dog, som tidligere oplyst, søges delvist refunderet fra afkoblings- og fjernvarmepuljen.

Prisudvikling
Gaspriserne har den seneste tid været faldende og nu ser det også ud til at priser på brænde og træpiller nærmer sig normale tilstande, hvilket må formodes at være medvirkende til at det ikke er lykkedes at opnå større tilslutning. Det er naturligvis forståeligt udtaler Niels Henrik Nielsen, men ærgerligt for de 93 husstande som har et ønske om at komme på fjernvarme og det bliver desværre ikke billigere i den nærmeste fremtid. Der er varslet yderligere prisstigninger for gravearbejde og VVS på mellem 5 og 10 % fra april/maj 2023.

Konklusion
Bestyrelsen i Vrå Varmeværk har derfor besluttet ikke at gå videre med fjernvarme til Poulstrup. Vi anser det også som meget usandsynligt at man på landsplan vil kunne opfylde ønsket fra politisk side, om at udbrede fjernvarme til mindre landsbyer hvor afstande er store, når omkostningen for transmissionsledninger skal medregnes i tilslutning prisen for den enkelte husstand. Det er en problematik som er udbredt i hele landet.

Budget for 2023
Det endelige budget for 2023 er nu vedtaget og prisen på et standardhus (forbrug 18,1 MWh, størrelse 130 m2) bliver kr. 18.463, - inkl. moms. Altså en stigning på 26 %. Den 20. september varslede vi en forhøjelse på 31 % på et standardhus. Årsagen til dette varsel skyldes at gasprisen på dette tidspunkt var meget høj. Nu er prisen faldet lidt, samt nuværende prognoser viser at der skulle være nok gas i Europa til forårets fyringssæson og derfor den lidt lavere prisforhøjelse. Sidste år måtte vi bruge 15% naturgas i spidslast perioder for at levere nok varme til Vrå, og det arbejder bestyrelsen på at undgå. Her i efteråret har vi fået nedgravet et ekstra kabel til vores Elkedel, så vi kan fordoble kapaciteten og udnytte perioder hvor strømprisen er gunstig.

Samarbejde eller Fusion
I det præsenterede projekt for Poulstrup fremgår det også at en af betingelserne for at Vrå Varmeværk ville etablere forsyning til Poulstrup, var at der skulle være sikkerhed for at værket kan få tilført yderligere overskudsvarme fra enten Vrejlev Bioenergi eller Grøngas Vrå. Derudover blev der også oplyst at vi er i kontakt med Hjørring Varmeforsyning om mulig ledning til Vrå og vi så ville kunne supplere med køb af varme fra Hjørring Varmeforsyning for at undgå brug af en lille, men dyr mængde naturgas i fremtiden. De positive møder med Hjørring Varmeforsyning har ført til at begge partner er gået et skridt videre og er i gang med at undersøge muligheden for at Vrå Varmeværk fusionerer med Hjørring Varmeforsyning for fortsat at sikre stabile varmepriser i byen. Vrå Varmeværk har investeret kraftigt de seneste år for at kunne levere varme fra flere forskellige kilder, og er i dag et veldrevet værk med rimelige priser, men derfor mener bestyrelsen alligevel at der er fornuft i at søge mod større fællesskaber og her vil det være oplagt at indgå i fusion eller øget samarbejde med Hjørring Varmeforsyning, så fleksibiliteten mellem nuværende og kommende varmekilder bliver udnyttet bedst muligt i overensstemmelse med Hjørring Kommunes varmeplan, slutter Niels Henrik Nielsen.