Varsling af prisstigning, gældende fra 1. januar 2023

20. september 2022

Pressemeddelelse fra Vrå Varmeværk:

Varsling af prisstigning, gældende fra 1. januar 2023.

Følgerne af krigen i Ukraine har markant ændret de forudsætninger, vi lagde til grund for budgettet for 2022. Vi er nu så langt i 2022, at vi heldigvis kan meddele vores forbrugere, at den nuværende pris kan fastholdes resten af året 2022. Dette til trods for at bla. elektricitet og gas er steget voldsomt, og at vores samarbejdspartner GrønGas Vrå (GGV), med virkning fra den 1. november har varslet en prisstigning på køb af varme herfra som følge af de stigende halmpriser.

På grund af ovennævnte og den øgede gaspris varsler vi derfor en stigning i fjernvarmeprisen pr. 1. januar 2023. Prisen hæves fra de nuværende kr. 450,- til 630,- pr. MWh. ekskl. moms.

Den høje gaspris er en væsentlig årsag til stigningen og selvom vi har investeret i flere tiltag for at minimere brugen af gas, er det fortsat nødvendigt at bruge gas i spidsbelastningsperioder om vinteren.

Vi besluttede sidste år at investere i yderligere tankkapacitet for at kunne gemme varme, som produceres på vores solfangeranlæg og elkedel. Dette har i 2022 har bidraget væsentlig til at holde prisen i ro. Som tidligere oplyst, udnytter vi tidspunkter, hvor strømmen er billigt til at producere varme til lager, og da det gennem året har vist sig at være ganske fordelagtigt, er vi netop i gang med at nedgrave endnu et kraftigt kabel fra transformerstationen syd for Vrå, således at vi vil kunne fordoble mængden i de perioder, hvor strømmen er billig.

Det er utroligt svært at se, hvorledes det næste år udvikler sig, men vi er meget fokuseret på at styre igennem året uden brug af den dyre gas. Lykkes dette, er der på sigt udsigt til lavere priser igen.

Vi har, som drøftet på generalforsamlingen i foråret, set på størrelsen af arealbidraget, som ikke har været justeret i mange år. Det skal kunne dække de faste udgifter på værket, og da vi har investeret kraftigt de seneste år, vil arealbidraget blive reguleret fra kr. 20,- til 22,- pr. m2. excl. moms.
Samtidig hæver vi den maksimale grænse for betaling af de m2, som parcelhuse betaler, fra 160 til 180 m2.
Mange nye større velisolerede huse kommer derfor til at bidrage forholdsvis mere til de faste omkostninger. Ligeledes forhøjes abonnementsbidraget fra kr. 950,- til kr. 1050,- excl. moms. Tiltag, der betyder, at vi er i bedre overensstemmelse med lovgivningen mht. vægtningen mellem faste og variable udgifter.

De samlede prisstigninger betyder at:
- Et standardhus (forbrug 18,1 MWh, størrelse 130 m2) i 2023 får en årlig gennemsnitlig prisstigning på
4.522 kr. hvilket svarer til kr. 377 kr.. pr. måned inkl. moms.
- En standardlejlighed (forbrug 15,0 MWh, størrelse 75 m2) i 2023 får en årlig gennemsnitlig prisstigning på
på kr. 3.687 kr., hvilket svarer til kr. 307 kr. pr. måned inkl. moms.

I mange år har tilslutningsafgiften ikke været reguleret, men i kraft af de øgede generelle omkostninger er det nødvendigt at øge denne fra kr. 9.000, - til kr. 22.500, - excl. moms, med virkning pr.1. januar 2023.

Vi håber, at vi i den efterfølgende fyringssæson 23/24 vil få mulighed for igen at sænke prisen. Hvis Grøngas Vrå får den planlagte udvidelse igennem, og Vrejlev Bioenergi lykkes med et projekt der ligeledes genererer en øget mængde overskudsvarme, er der gode udsigter til at det.

Bestyrelsen for Vrå Varmeværk